لوله مانیسمان چیست؟ کاربرد، ویژگی و انواع آن
لولههای مانیسمان با استانداردها و گواهیهای متعددی تولید میشوند؛ هر محصول باید بر اساس استانداردهای ادعاشده توسط کارخانه، تولید شدهباشد؛ در غیر این صورت، یک محصول دقیق نیست.
دو استاندارد زیر، معمولاً برای ساخت لولههای بدون درز فلزی استفاده میشود:
برای لولههای فولادی از استاندارد ASME B36.10
برای لولههای استیلی از استاندارد ASME B36.19
ارائهدهندگان این استانداردها، برای هر کدام از ویژگیهای یک لولهی بدون درز، مانند قطر، ضخامت و طول، بازهی خاصی را مشخص کردهاند؛ کارخانههایی که ادعا میکنند محصولات خود را بر اساس این استانداردها به بازار عرضه میکنند، حتماً باید لوله را در بازهها و ابعاد ازپیشتعیینشده، تولید کنند.
ابعاد لولههای مانیسمان، تابعی از ضخامت یا ردهی این محصولات است. لولههای بدون درز، در ردههای متعددی تولید و روانهی بازار میشوند. ممکن است از خود بپرسید که لولههای مانیسمان، چگونه ردهبندی میشوند. سه روش زیر، برای ردهبندی لولههای مانیسمان بهکار میروند:
روش اول:
مطابق با استاندارد ANSI B36 APL5L، لولههای مانیسمان با توجه به ضخامت خود، ردهندی میشوند.
روش دوم:
مطابق با استاندارد ANSI که از یک فرمول کلی حاصل میشود، لولههای بدون درز فولادی در هشت دستهبندی قرار میگیرند.
روش سوم:
مطابق با وزن کلی، لولهها به سه گروه STD (استاندارد)، XS (سنگین) و XXS (فوق سنگین) تقسیم میشوند.
لولههای مانیسمان در شاخههای ۶ و ۱۲ متری تولید میشوند و حدود قطر آنها بین ۱.۲ تا ۳۶ میلیمتر متغیر است. همچنین دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که وزن این لولهها متناسب با طول، قطر و ضخامت، متغیر خواهد بود.
کاربردهای لوله مانیسمان چیست؟
لولههای بدون درز، نسبت به لولههای درزدار، مقاومت بیشتری دارند و استحکامشان در برابر انواع نیروهای خارجی بسیار مطلوبتر است. لولههای بدون درز، معمولاً در صنایعی بهکار میروند که نحوهی اتصال آنها خیلی دشوار باشد. نکته اینجاست که این لولهها کاملاً مقاوم بوده و هیچ آسیبی هنگام اتصال، نمیبینند. موارد زیر، مهمترین کاربردهای لولههای بدون درز هستند:
خطهای استخراج و انتقال نفت و گاز، صنایع پالایشگاهی و شرکتهای پتروشیمی.
مبدلهای حرارتی و گرمایی.
عایق کردن کابلهای فشار قوی برق و سایر کاربردها در نیروگاههای تولید انرژی.
آبرسانی صنعتی و آبرسانی برای امور کشاورزی.
نظری نیست.