لوله درزدار (Welded Pipe) چیست؟

یکی از انواع لوله پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی لوله درزدار است که با خمیدن ورق‌های فولادی و جوش‌دهی دو سمت آن‌ها به یکدیگر تولید می‌شود. فرآیند جوشکاری لوله‌های درزدار بسیار مهم است؛ زیرا بر روی سطح کیفی و مقاومت آن‌ها تاثیر می‌گذارد. ضمن اینکه استفاده از جوش در زمان تولید لوله درزدار باعث شده است به آن لوله جوشی نیز گفته شود. به‌طورکلی، پروسه تولید لوله‌های درزدار ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد؛ اما مقاومت آن‌ها نسبت به مدل بدون درز پایین‌تر است. بعلاوه لوله‌های درزدار با توجه به نیاز مشتریان در قطرها و ضخامت‌های متنوعی تولید و روانه بازار می‌شوند؛ طول آن‌ها نیز به حدود ۶ الی ۱۸ متر می‌رسد.

لوله های بدون درز (Seamless Pipe) چیست؟

یکی دیگر از لوله‌های فولادی پرمصرف صنعت، لوله بدون درز (Seamless Pipe) است. این لوله که با نام لوله مانیسمان نیز شناخته می‌شود، فاقد هر نوع جوش یا درزی است. همچنین، لوله‌های مانیسمان یا بدون درز را می‌توان با روش‌های مختلفی همچون نورد گرم، نورد سرد، اکستروژن و… تولید کرد. بعلاوه این لوله با توجه به مقاومت مثال‌زدنی که دارد در مصارف پرفشار همچون صنعت نفت و گاز، داروسازی و تولید برق بکار گرفته می‌شود. ضمنا، لوله‌های بدون درز در سایزهای مشخصی تولید می‌شوند و امکان سفارش آن‌ها در ابعاد درخواستی مشتریان وجود ندارد؛ زیرا در این صورت، نیاز به تهیه قالب‌های جدیدی است که به هزینه زیادی نیاز دارد.

تفاوت های لوله درزدار و بدون درز

اولین تفاوت لوله‌های درزدار و بدون درز مربوط به ابعاد آن‌ها می‌شود. همان‌طور که تا حدودی اشاره شد، لوله‌های درزدار ازنظر سایزبندی تنوع بالایی دارند و حتی امکان سفارش آن‌ها در سایزهای دیگر وجود دارد؛ این در حالی است که لوله‌های بدون درز چنین شرایطی ندارند و حتی آن‌ها را نمی‌توان در ضخامت‌های کمتر از ۳ میلی‌متر تولید کرد. همچنین، طول لوله‌های درزدار اغلب حدود ۶ و ۱۲ متر است و امکان تولید آن‌ها در طول‌های کمتر نیز وجود دارد؛ ولی لوله‌های بدون درز در مقادیر کم تولید نمی‌شوند. آلیاژ مصرفی لوله‌های بدون درز نیز محدود است؛ اما لوله‌های درزدار محدودیتی در این زمینه ندارند. ازنظر مقاومت هم این لوله‌های بدون درز هستند که برتری دارند و البته با بهای بیشتری به فروش می‌رسند.

روش تولید لوله درزدار

مراحل تولید لوله درزدار عبارت است از برش ورق، فرم‌دهی و جوشکاری که هر یک از آن‌ها ضوابط مختص به خود را دارند. ورق‌های فولادی بعد از برش وارد مرحله شکل‌دهی می‌شوند و سپس، دو طرف آن را با جوشکاری به هم متصل می‌کنند که نتیجه، یک پروفیل استوانه‌ای شکل توخالی می‌شود. برای اتصال لبه‌ها نیز از روش‌های مختلفی نظیر روش مقاومت الکتریکی (ERW) و روش ذوبی الکتریکی (EFW) استفاده می‌کنند. درحقیقت، جریان الکتریکی با فرکانس بالا میان لبه‌های آن اعمال می‌شود که این فرآیند، دو لبه را ذوب کرده و آن‌ها را با یکدیگر ترکیب می‌کند. درکل، فرآیند تولید لوله‌های درزدار با گذشت زمان تغییرات زیادی کرده است و درحال‌حاضر با علم و تکنولوژی روز انجام می‌شود.

استاندارد لوله درزدار

استاندارد لوله درزدار در بخش ترکیبات آلیاژی شامل استانداردهای ASTM A53, A333, A334, A335 می‌شود. همچنین، تولید لوله‌های سیاه درزدار طبق استاندارد بین‌المللی DIN 2440 و DIN 2441 صورت می‌گیرد. از سایر استانداردهای مورداستفاده در جریان تولید لوله درزدار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استاندارد EN 10210-2 مربوط به شکل‌ ظاهری لوله‌ها
  • استاندارد ISO 65 LIGHT SERIES 2 مربوط به مشخصات فنی لوله‌ها
  • استاندارد API 5L PSL2 مربوط به لوله‌های درزدار مورداستفاده جهت انتقال نفت و گاز

فواید لوله درزدار

یکی از مزایای لوله درزدار مربوط به امکان دسترسی به سطح داخلی آن می‌شود. درواقع، پیش از تولید نهایی می‌توان داخل لوله‌های درزدار را بررسی کرد که چنین امکانی برای مدل‌های فاقد درز وجود ندارد. افزون بر این، مدل‌های درزدار را می‌توان راحت‌تر تهیه کرد و همواره در دسترس هستند؛ در صورتی که لوله‌های بدون درز فرآیند تولید طولانی‌تری داشته و قیمت آن‌ها نوسانات زیادی دارد. درمقابل، قیمت لوله درزدار کاملا مناسب و به‌صرفه‌تر است و با بهای ارزان‌تری نسبت به محصولات بدون درز به فروش می‌رسد. امکان تولید در اندازه‌های مختلف نیز یکی دیگر از فواید مدل درزدار به حساب می‌آید که پیش‌تر به آن اشاره کردیم.

فواید لوله های بدون درز

یکی از مهم‌ترین مزایای لوله بدون درز، نداشتن درز جوشکاری است. درزهای موجود بر روی لوله‌ها جزو نقاط ضعف آن‌ها محسوب می‌شود؛ چراکه مقاطع را مستعد خرابی و خوردگی می‌کنند. به عبارت بهتر، احتمال خوردگی لوله‌های درزدار بیشتر از مدل‌های بدون درز است. علاوه بر این، لوله‌های فاقد درز دارای مقطع گردتری در مقایسه با مدل‌های درزدار هستند. به‌طورکلی، استفاده از لوله‌های بدون درز معمولا با آسودگی بیشتری همراه می‌شود و مصرف‌کنندگان با آرامش خاطر بیشتری از آن‌ها در پروژه‌های خود بهره می‌گیرند. البته شایان ذکر است که احتمال آسیب‌دیدگی لوله‌های درزدار مرغوب بسیار کم است؛ اما درهرحال، مدل‌های بدون درز با توجه با ساختارشان از ضریب اطمینان بالاتری برخوردار هستند.

 

انواع لوله‌های درزدار براساس نوع مصرف

لوله‌های درزدار با توجه به مشخصاتی که دارند برای مصارف گوناگونی بکار گرفته می‌شوند؛ بنابراین، این لوله ازنظر مدل مصرف دارای دسته‌بندی جداگانه‌ای است. در قسمت زیر، فهرست انواع لوله‌های درزدار برمبنای نوع مصرف را می‌توانید مشاهده کنید:

  • لوله درز مستقیم صنعتی: مورداستفاده در بخش‌های مختلف صنعتی
  • لوله درز مستقیم گاز: مورداستفاده در مصارف خانگی مانند انتقال گاز
  • لوله درز مستقیم آب: مورداستفاده در سیستم‌های گرمایشی و موتورخانه‌ها
  • لوله داربستی: مورداستفاده در ساختمان‌سازی جهت دسترسی به ارتفاعات بالا
  • لوله اسپیرال: مورداستفاده در صنایع مختلف از صنعت برق گرفته تا مواد شیمیایی
  • لوله درزدار گالوانیزه: مورداستفاده در پروژه‌های پرفشار و مستعد زنگ‌زدگی و خوردگی
  • لوله جدارچاه: مورداستفاده به عنوان مانعی میان دیواره و آب یا دیگر سیالات با هدف کاهش آلودگی‌ها

نظری نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مشاوره تلفنی