پرواضح است که به تناسب محل استفاده و نوع کاربری، از لوله گازیهای مختلفی استفاده میشود. بهطور کلی با بررسی موارد زیر میتوان بهترین انتخاب را در ارتباط با لوله گازی داشت:
- بررسی فشار گاز داخلی- پرواضح است که در پالایشگاههای گاز، فشار گاز مایع، از شبکههای گاز شهری بیشتر میباشد. هنگامیکه گاز از پالایشگاه به شهر انتقال داده میشود، نزدیک شهر با دستگاهها و روشهای مختلف، فشار گاز کاهش مییابد تا به لولههای گاز شهری منتقل گردد. غالبا لولههای فولادی یا کربن استیل با هدف انتقال گاز پرفشار و لولههای پلیاتیلن با هدف انتقال گاز با فشار پایینتر مورد استفاده قرار میگیرد.
- بررسی قطر لوله گازی- پارامتر دیگری که برای انتخاب لوله گازی مناسب باید در نظر داشت، قطر لوله میباشد. معمولا در تاسیسات و شبکههای گازرسانی شهری، لولههای گازی، قطری یکسان دارند. این در حالی است که در پالایشگاهها یا کارخانهها، لولههای گازی با قطرهای بیشتر، کاربری بسیاری دارا هستند.
کاربرد لوله گازی چیست؟
- لوله کشی گاز خانگی و صنعتی
- سوله سازی و ساخت کارخانه
- سامانه هیدرولیک و هوای فشرده شده
- صنعت نفت و گاز
- نیروگاه تولید الکتریسیته و تاسیسات گازی
معایب استفاده از لوله گازی چیست؟
لولههای گازی در عین برخورداری از مزایا و کاربردهای بسیار، گاهی در اجرا و استفاده با مشکلاتی همراه میشوند که این معایب دربرگیرنده موارد زیر است:
- نشت گاز
- زنگزدگی لولههای گازی در صورت عدم وجود پوشش ضدزنگ
- امکان اتصال اشتباه لوله
- از بین رفتن دریچههای خاموش
مزایای استفاده از لوله گازی چیست؟
شماری از مزایایی که سبب کاربرد گسترده لوله گازی در صنعت پتروشیمی میشود، به شرح زیر است:
- اتصال آسان– از مزایای این لوله میتوان به اتصال آسان آن اشاره کرد؛ چراکه لوله گاز پلی اتیلن به راحتی جوشکاری میشود، بدون آنکه از مقاومت نقطه اتصال کاسته شود.
- انعطاف پذیری– لولههای گازی چیزی در حدود ۲۵ برابر قطر لوله از قابلیت خمش دارا هستند. قابلیت خمش این امکان را به ما میدهد که در زمانهایی که احتیاج به تغییر زاویه باشد، نیاز به اتصال کمتر میشود.
- مقاومت در برابر خوردگی– چنانچه لوله با مواد مناسبی پوششدهی شود، در برابر خوردگی مقاوم خواهد بود.
- طول عمر– از آنجایی که طول عمر لولههای گازی، بالا و چیزی در حدود ۵۰ الی ۱۰۰ سال میباشد، سبب کاهش هزینههای جایگزینی مقاطع خواهد شد.
اتصالات لوله گازی و انواع آن
برای ایجاد چرخه در شبکههای گازرسانی، افزون بر لولههای گازی، اتصالات مربوط به لولهها نیز احتیاج میشود. مهمترین اتصالاتی که میتوان برای لولههای گازی نام برد، شامل موارد زیر میشود:
- انواع درپوش یا pipe cap
- تبدیل برای کاهندههای غیر هممرکز یا Eccentric Reducer
- تبدیل برای کاهندههای هممرکز یا Concentric Reducer
- سهراهی هماندازه یا Equal Tee
- سهراهی کاهشدهنده یا Reducing Tee
- زانویی با زاویهی ۴۵ درجه
- زانویی با زاویهی ۹۰ درجه یا LR
- زانویی با زاویهی ۹۰ درجه یا SR
- انویی با زاویهی ۱۸۰ درجه یا LR
- زانویی با زاویهی ۱۸۰ درجه یا SR
نظری نیست.