رده لوله چیست؟ نحوه محاسبه رده لوله


رده لوله چیست و به چه معناست؟

اگر بخواهیم اصطلاح تعیین مشخصات فیزیکی لوله ها را یاد بگیریم، باید دو نوع روش را بیاموزیم. اولی، روش وزنی برای تعیین نوع لوله است که می توان گفت تقریبا منسوخ شده است. دوم، روش رده بندی یا اسکجول است که از همان سال ۱۳۹۳ مورد استفاده قرار گرفت و امروزه هم به عنوان یک اصطلاح پرکاربرد بر سر زبان ها افتاده است.

رده بندی یک معیار ساده برای دسته بندی لوله ها بر اساس ضخامت آنها است. رده لوله مانیسمان دیگر اصطلاحی است که قبل از مراجعه برای خرید لوله ها باید با آن آشنا شوید. اگر می خواهید بدانید رده لوله مانیسمان چیست، باید بگوییم عددی است که نسبت قطر خارجی به ضخامت لوله را تعیین می کند.

 

مشخصات رده لوله

همانطور که گفته شد، رده لوله بر اساس ضخامت و قطر لوله ها مشخص می شود. با این یک گروه بندی به نام مانیسمان هم وجود دارد که نسبت قطر خارجی به ضخامت لوله را مشخص می کند. به همین دلیل، استفاده از جدول رده بندی لوله ها کمک زیادی به خرید شما می کند. یکی از نکات مهمی که در زمان خرید لوله باید به آن توجه کنید، تعیین قطر لوله با توجه به کاربرد آن است.

جدول رده لوله

در زمان مراجعه برای خرید لوله ممکن است بشنوید که رده لوله ۴۰ است اما همچنان لوله های بسیار متنوعی را مقابل خود ببینید. در حل این مشکل باید بگوییم یک رده بیانگر قطر لوله است و ممکن است در رده ۴۰ لوله هایی با ضخامت های بسیار متنوع وجود داشته باشد.

بنابراین تعیین رده لوله برای خرید آن کافی نیست و شما باید قطر لوله موردنیاز خود را هم بدانید. با توجه به اینکه لوله رده ۴۰ بسیار پرکاربرد است، در ادامه، جدول رده ۴۰ لوله (معمولی) آورده شده است:

قطر اسمی (اینچ)قطر خارجی (میلیمتر)ضخامت (میلیمتر)وزن تقریبی (کیلوگرم بر متر)
۱/۲۲۱.۳۲.۷۷۱.۲۷
۳/۴۲۶.۷۲.۸۷۱.۶۸
۱۳۳.۴۳.۳۸۲.۴۹
۱/۴۴۲.۲۳.۵۶۳.۳۹
۱/۲۴۸.۳۳.۶۸۴.۰۵
۲۶۰.۳۳.۹۱۵.۴۴
۱/۲۷۳.۰۵.۱۶۸.۶۳
۳۸۸.۹۵.۴۹۱۱.۲۹
۴۱۱۴.۳۶.۰۲۱۶.۰۷
۵۱۴۱.۳۶.۵۵۲۲.۳۳
۶۱۶۸.۳۷.۱۱۲۸.۲۶
۸۲۱۹.۱۸.۱۸۴۲.۵۵
۱۱۲۷۳.۰۹.۲۷۶۲.۰۰
۱۲۳۲۳.۸۱۰.۳۱۸۱.۵۵

نحوه محاسبه رده لوله

برای محاسبه رده لوله، استانداردهای مختلفی در سراسر جهان وجود دارند. شرکت سازنده بسته به شرایط مناطق اطراف کارخانه و تقاضای کارفرما می تواند از استانداردهای متفاوتی استفاده کند. برای محاسبه رده لوله ها کافی است چگالی آهن یا متریال مورد استفاده برای تولید لوله را در دست داشته باشید.

سپس بهتر است مقدار قطر لوله را در عدد پی ضرب کنید تا محیط دایره حاصل شود. برای به دست آوردن سطح مقطع لوله باید محیط دایره را در ضخامت لوله ضرب کنید. در نهایت، عدد حاصل را در طول لوله و ۷.۸۵ ضرب کنید تا رده لوله حاصل شود.

انواع رده لوله

استانداردهای مختلفی برای تعیین رده لوله وجود دارند. در ادامه چند نوع دسته بندی لوله ها را بررسی می کنیم تا با انواع ویژگی های لوله های پرکابرد در صنعت آشنا شوید.

رده‌ بندی بر اساس جنس

لوله ها برای انتقال سیالات، گازها و مواد مختلف از جایی به جای دیگر استفاده می شوند به همین دلیل ممکن است در جنس های مختلف فلزی، پلاستیکی، مسی و آلیاژی تولید شوند. لوله های آهنی و فولادی به دلیل قیمت آهن چندان مورد توجه قرار نگرفته اند. لوله های پلاستیکی هم بیشتر برای انتقال آب و مایعات کاربرد دارند.

رده بندی بر اساس فشار

در این رده بندی، لوله ها را بر اساس بیشترین فشاری که می توانند تحمل کنند، تقسیم بندی می کنند. از این لوله ها، سیالات تحت فشار عبور داده می شوند. بر این اساس، لوله ها را در کلاس های ۱۵۰، ۳۰۰ و ۶۰۰ یا بالاتر تقسیم بندی می کنند.

رده‌ بندی بر اساس دما

در صنعت ممکن است سیالاتی با دمای بالا را از جایی به جای دیگر انتقال دهند. در این صورت، دما هم اهمیت پیدا می کند. بر این اساس هم لوله ها را به سه گروه کلی دمای پایین، دمای متوسط و دمای بالا تقسیم کرده اند.

نظری نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مشاوره تلفنی