لولههای گالوانیزه، به صورت دارای درز و بدون درز تولید شده و در دسترس هستند. توجه به نوع لوله گالوانیزه مورد نیاز بستگی به محیط، شرایط کاربرد دارد و انتخاب درست از این انواع به تضمین ماندگاری و کارایی مطلوب در پروژهها کمک خواهد کرد. در ادامه به بررسی هر کدام از این انواع میپردازیم:
لولههای گالوانیزه درزدار
این نوع لولهها با استفاده از جوشکاری فولادی تولید میشوند و دارای درز هستند. در این فرآیند، دو تکه ورق فولادی به یکدیگر جوش داده میشوند و سپس با پوشش زینک گالوانیزه میشوند. این لولهها معمولاً در مصارفی که مقاومت در برابر خوردگی و استحکام مکانیکی لازم است، مورد استفاده قرار میگیرند.
لولههای گالوانیزه بدون درز
این نوع لولهها بدون درز بوده و از یک تکه فولادی ساخته میشوند. آنها از جوشکاری خودکنترلی برای تولید میشوند و سپس با پوشش زینک گالوانیزه میشوند. لولههای بدون درز عمدتاً در مصارفی که لولههای باز در معرض فشار و حرارت قرار میگیرند، مورد استفاده قرار میگیرند.
روش تولید لوله گالوانیزه
بهطورکلی کارخانهها و تولیدکنندگان داخلی و خارجی از دو روش برای تولید این محصول استفاده میکنند. هرکدام از این روشها مزیتها و معایب خود را دارند و در نهایت، منجر به ایجاد یک محصول خاص میشوند. توجه داشته باشید که کارخانهها و نیروهای متخصصشان بر اساس صلاحدید شخصی، تکنولوژی و زیرساخت خط تولید و مسائل ازایندست، دربارهٔ انتخاب روش تولید لولهها تصمیم میگیرند.
روش گرم تولید
برای ساخت لولههای گالوانیزه در شیوهی گرم، نخست لولهها را درون وان حاوی مذاب آلیاژ روی فرو میبریم و پس از آن، این لولهها را تحت حرارت مناسب قرار میدهیم تا روی بهخوبی بر روی آنها بچسبد. آبکاری به این روش باعث استحکام بیشتر لولهها در برابر زنگزدگی شده و مدتزمان مفیدی بیشتری به آنها اختصاص میدهد. در مرحله بعد، باید اتصالات لولههای گالوانیزه را توسط یک دستگاه منحصربهفرد نصب کرد. همچنین، مخازن آبکاری-که ممکن است برای لولههای سبک یا سنگین به کار گرفته شوند- باید قابلیت چسبندگی قوی و دوام طولانی مدت را داشته باشند.
روش سرد تولید
روش دیگر برای تولید لوله گالوانیزه، الکترولیز کردن نمکهای روی در یک محلول آبی است. این روش که به گالوانیزه سرد معروف است، موجب میشود تنها در حدود ۱۰ الی ۵۰ گرم از پوشش گالوانیزه (روی) بر هر مترمربع از لوله بنشیند. به همین جهت این لایه ممکن است بهراحتی از بین برود. عموماً کارخانهجات و شرکتهای بزرگ از این روش برای تولید این محصول استفاده نمیکنند؛ چرا که در این روش اطمینان کمتری به مقاومت لولهها نسبت به روش گرم وجود دارد. بااینحال باید دقت داشت که معمولاً قیمت لوله گالوانیزه سرد نسبت به نوع گرم آن ارزانتر است.
تفاوت لوله گالوانیزه سرد و گرم
همانطور که پیش از این گفتیم، لولههای گالوانیزه سرد و گرم دو نوع متفاوت از لولههای گالوانیزه هستند که در فرآیند تولید و ویژگیهای آنها تفاوتهای مهمی وجود دارد که در ساختار، کیفیت و قیمت لوله فولادی گالوانیزه تاثیر گذار هستند. اما این تفاوت در نحوه ساخت لوله گالوانیزه چیست؟ در ادامه به توضیح تفاوتهای اصلی بین این دو نوع میپردازیم. لوله گالوانیزه سرد در فرآیند تولید از ورقهای فولادی استفاده میشود. ابتدا ورقها به اندازهی مورد نیاز برش میخورند و سپس به شکل لولههای درزدار در میآیند. سپس لولهها به مرحله گالوانیزه کردن میروند.این در حالی است که لوله گالوانیزه گرم، بعد از شکلدهی با حرارتدهی و گرم شدن، وارد مرحله گالوانیزاسیون میشوند. این تفاوت در روش تولید، باعث میشود تا لولههای گالوانیزه گرم از ویژگیهای مقاومتی و ضد خوردگی بیشتری برخوردار باشند.
مهمترین کاربردهای لوله گالوانیزه
همانطور که اشاره شد، لولههای گالوانیزه به دلیل ویژگیهای ساختاری خاص، مقاومت بالا و تنوع، در محیطهای مختلف به کار میروند. در ادامه به این موضوع میپردازیم که مهمترین موارد کاربرد لوله گالوانیزه چیست و از متداولترین موارد استفاده آن صحبت میکنیم:
- سیستمهای آبیاری
- ساختمانسازی
- صنایع نفت و گاز
- صنعت خودروسازی
- ساخت تابلوهای تبلیغاتی
- تصفیهخانهها
- انتقال آب آشامیدنی
- انتقال فاضلاب
- انتقال آب به قسمتهای مختلف موتورخانهها
- تهویه ساختمان
- دکل مخابراتی برق
- حصارکشی زمینهایی نظیر محوطههای کارگاهی
- انتقال آب در زمینهای کشاورزی و گلخانهها (لوله گالوانیزه گلخانه)
نظری نیست.