لوله آتشخوار چیست؟
پس از آسنایی با انواع مختلف لولههای فلزی، نوبت به لولههای آتشخوار میرسد. لوله آتشخوار یک نوع لوله فولادی است و از نظر نوع ساخت در دسته لولههای بدون درز قرار میگیرد. ویژگی قابل توجه این لولهها مقاومت بالای آنها در برابر فشار و حرارت است، همین امر سبب شده تا در صنایع مختلف که نیاز به استفاده از دما و فشار بالا است، کاربرد مفیدی داشته باشند. حداکثر میزان دمایی که لولههای آتشخوار میتوانند تحمل کنند به ۶۰۰ درجه سانتیگراد میرسد و حداکثر فشار قابل تحمل برای این لولههای ۸۰ اتمسفر است.
ویژگی های لوله آتشخوار
همانطور که در تعریف لوله آتشخوار بیان کردیم این نوع از لولهها بدون درز هستند و میتوان گفت که همین امر، بزرگترین ویژگی آنهاست. بدون درز بودن لولههای آتشخوار نشان از کیفیت بالای این لولهها دارد؛ به بیان دیگر عدم وجود درز در این لولهها نشاندهنده این است که عملیات جوشکاری به درستی صورت گرفته است.
انواع لوله آتشخوار با کیفیت، ضد زنگ هستند، زیرا از پوشش چندگانه و آبکاری هنگام ساخت آنها استفاده میشود؛ در غیر این صورت از آنجایی که مایعات داغ از میان این لولهها عبور داده میشود، احتمال زنگ زدن آنها زیاد است، بنابراین، هنگام خرید لولههای آبکاری به این مهم نیز توجه داشته باشید تا لولهها پس از مدتی استفاده، دچار زنگ زدگی نشوند.
لولههای بدون درز آتشخوار همچین قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارند؛ به این معنا که در حرارتهای بالا، منبسط یا منقبض میشوند. در نتیجه از ترکیدن لولهها جلوگیری میشود. گاهی اوقات لازم است که لولههای را به شکلهای مختلف درآورد و در صورتی که انعطاف پذیر نباشند به احتمال خیلی زیاد، دچار شکستگی شده که خطرات جانی و مالی زیادی را به همراه خواهد داشت.
ویژگی دیگر این لولهها، قدرت بالای آنها در برابر فشار و دماهای بالاست، زیرا عناصر اصلی که برای ساخت این لولهها استفاده شده، کربن و منگنز هستند. لازم به ذکر است که میزان عناصر کربن و منگنز مورد استفاده برای ساخت انواع لوله آتشخوار از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا تاثیر مستقیمی بر کیفیت لولههای تولید شده دارد؛ به این معنا که در صورت ترکیب به اندازه این دو عنصر برای ساخت این لولهها، احتمال شکستن آنها در شرایط مختلف تا حد بسیار زیادی کاهش مییابد.
لولههای چدنی
لولههای چدنی از قدیمیترین لولههای موجود در بازار هستند. جنس این لولهها همانطور که از نامشان پیداست چدن ریختهگری است. لولههای چدنی در سیستمهای لوله کشی فاضلاب، کاربرد دارند.
از جمله ویژگیهای این لولهها، میتوان به مقاومت و استحکام بالا در برابر فشار وارده به جدارههای خارجی، طول عمر نسبتا بالا، رفع آسان گرفتگیهای این لولهها و قیمت مناسب آنها اشاره کرد. این لولهها معایبی نیز دارند که شامل سرعت پایین نصب، وزن زیاد و زنگ زدگی است که پس از مدتی استفاده از آنها بوجود میآِید.
- لولههای آهنی
لولههای آهنی به دلیل برخورداری از یک سری قابلیتها، طرفداران زیادی در صنایع مختلف دارند. از جمله این قابلیتها میتوان به مقاومت بالای آنها در برابر خوردگی، پوسیدگی و ضربات خارجی اشاره کرد.
- لولههای فولادی
لولههای فولادی نیز از جمله کاربردیترین لولههای فلزی هستند که از فولاد کربن، ساخته میشوند.
انواع لوله فولادی از نظر نوع ساخت کدامند؟
از آنجایی که لوله آتشخوار یک نوع لوله فولادی به حساب میآید، خوب است بیشتر درباره این لولهها بدانید. لولههای فولادی از نظر نوع ساخت به دو دسته مختلف، تقسیم بندی میشوند که عبارتند از:
- لولههای بدون درز (Seamless)
لوله های بدون درز با نام لولههای مانیسمان و یا سیم لس نیز شناخته میشوند. فرآیند تولید این لولهها، فاقد مرحله جوشکاری است؛ به علت اینکه این لولهها فاقد درز جوش هستند موجب شده تا از استحکام بالایی برخوردار باشند. لولههای بدون درز معمولا در قطرهای پایین، تولید و وارد بازار میشوند. انواع لولههای بدون درز به طور گسترده در صنعت، مورد استفاده قرار میگیرند.
- لولههای درزدار (Welded)
لولههای درزدار که به لولههای درز جوش هم معروفند به دو روش عمده زیر تولید میشوند:
• لولههای درز جوش مستقیم
• لولههای درز جوش اسپیرال
نظری نیست.