
لوله گازی فولادی، معمولاً از ورقهای فولادی گالوانیزه تولید میشود و از آنجایی که مخصوص انتقال گاز است، با نام «لوله گازی فولادی» شناخته میشود. علت استفاده از ورقهای گالوانیزه در ساخت این لولهها، افزایش مقاومت لوله در برابر انواع خوردگیها و رطوبتهای احتمالی است.
لولههای گازی فولادی با توجه به مقاومتی که در برابر ضربههای ناگهانی دارند، نسبت به سه جنس مس، برنج و پلیاتیلن انتخاب مناسبتری هستند؛ به سبب همین مسئله، از لولههای گازی فولادی، معمولاً در پروژههای بزرگ گازی، به وُفور استفاده میشود.
انواع لوله گازی
لولههای گازی از زوایای متعدد به انواع مختلفی تقسیم میشوند. یکی از مهمترین دستهبندیهای مربوط به لولهی گازی، دو نوع لولهی زیر است:
لوله گازی توکار: لولهی گازی توکار با توجه به استحکام و مقاومت بهتری که نسبت به خوردگی، ضربات ناگهانی، فرسودگی و آسیبهای دیگر دارد، معمولاً در پروژههای وسیع، مورد استفاده قرار میگیرد؛ مثلا برای انتقال گاز از شهری به شهر دیگر یا از یک پالایشگاه به یک منطقهی دوردست، از لولههای گازی توکار استفاده میشود.
لوله گازی روکار: از طرف دیگر، لولههای گازی روکار به سبب این که جنس آسیبپذیری نسب به لولههای توکار دارند، برای اجرا و راهاندازی انشعابات درون ساختمانها یا لولهکشیهای درونشهری، مورد توجه هستند. لولههای روکار، قیمت کمتری هم نسبت به لولههای توکار دارند و مطابق با استانداردشان، نباید برای انتقال گاز به مسافتهای دوردست استفاده شوند.
لولههای گازی از چه جنسی تولید میشوند؟
لولههای گازی، عموماً به صورت آلیاژی تولید میشوند؛ به عنوان مثال، اگر قرار باشد لولهای از فولاد ساخته شود، معمولاً از فولاد آلیاژی استفاده میشود. مهمترین دلیل استفاده از عناصر آلیاژی در ساخت لولهی گازی، افزایش کاربردها و مقاومت لوله در برابر آسیبهای احتمالی است. چنان که در قسمت قبلی هم گفتیم، لولههای گازی در چهار جنس زیر تولید میشوند:
فولادی: لولههای تولیدشده با این جنس، انعطاف بیشتری نسبت به مدلهای دیگر دارند. در مناطقی که رطوبت بیشتر دارند، از لولهی گازی فولادی گالوانیزه هم استفاده میشود.
برنجی: از این جنس برای تولید انواع شیرآلات و اتصالات گازیِ مورد استفاده در ساختمان، بهره میبرند.
مسی: لولههای مسی برای برخی از قسمتهای خاص، مورد استفاده قرار میگیرند؛ جالب اینجاست که استفاده از لولههای مسی در بعضی مناطق، ممنوع است.
پُلیاتیلن: در سالهای گذشته، استفاده از لولهی پُلیاتیلن، بیشتر از هر زمان دیگری افزایش یافته است؛ گفتنی است که این لوله، معمولاً در شبکههای گازرسانی شهری استفاده میشود.
